Megosztás

Kapcsolat

Telefon:
+36/30-722-4032, vagy +36/30-722-4031

E-mail:
nyaralas@horvat-holiday.hu

Elérhetőség:
8.00 - 16.00h-ig

Júniustól - Szeptemberig 0-24 h-ig.

Előfoglalási kedvezmény

Kiemelt szálláshelyek

Eladó - Vir szigeti emeleti panorámás 4 + 1 fős apartman

Eladó - Vir szigeti emeleti panorámás 4 + 1 fős apartman Kategória: Eladó
Típus: Apartman
Személyek száma: Max. 4fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 11nm

Vir szigeti apartman-1 (földszint sarki) 4+1 fős

Vir szigeti apartman-1 (földszint sarki) 4+1 fős Kategória: Kiadó
Típus: Apartman
Személyek száma: Max. 4+1 fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 12nm

Vir szigeti apartman-2 (földszint középső) 4+1 fős

Vir szigeti apartman-2 (földszint középső) 4+1 fős Kategória: Kiadó
Típus: Apartman
Személyek száma: max. 4+1 fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 12nm

Horvátország szálláskereső

Keresett kifejezés:
Kategória:

Típus:

Facebook

Google+

Krka Nemzeti park

Horvátország - Krka Nemzeti park 

 

 

 

 

 

 

Krka Nemzeti Park 

A Krka Nemzeti Park, azaz Nacionalni park Krka.

Horvátország időrendben hetedik nemzeti parkja fantasztikus vízesései révén vált ismertté. A Dinaridák lábánál eredő Krka folyó 72 kilométer hosszú útján több helyen keskeny szurdokvölgyeken és látványos zuhatagokon halad keresztül, míg Šibenik közelében eléri a tengert. A folyó és környéke Skradin közelében, mindamellett hogy igen látványos, sok különleges természeti képződményt is tartogat a hozzáértő látogatónak.

A park 17 km-re található Sibeniktől. A nemzeti park a Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Számos szikla, vízesés, valamint az itteni különleges állat- és növényvilág található itt. 18 halfajból 10 a világon egyedül csak itt található meg. 222 madár- és 18 denevérfaj színesíti a park állatvilágát. A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. Legértékesebb műemléke a vízesésen túl egy tó közepén található kis szigeten egy ferences kolostor. 

 

Látnivalók:

 

  • Necven erőd: Az erőd, melynek maradványai a Knin folyó mentén még ma is láthatóak, a török korból származik. Területén nagyjából 80 ház és egy templom áll.
  • Burnum: Ugyancsak a folyó mentén találjuk a Burnum erődöt, melyet a rómaiak építettek. Az erődöt az avar - szláv háborúban romba döntötték.
  • Bogocin erőd: Az erőd környékén folyamatos feltárások zajlanak, ahonnan több vaskori lelet került elő.

 

 

Kirándulás: 

Krka Közép - Dalmácia legnagyobb folyója, amely Kninnál ered és keskeny sziklafalak között, vízeséseken, tavakon keresztül folyik be a tengerbe. A folyó legszebb szakasza a Skradintól kezdődik, amely egyben a Krka Nemzeti Park része. Skradintól kirándulóhajóval lehet felmenni a vízesésig.

 

 

Parkolás:

A nemzeti park busszal, hajóval és gyalog egyaránt körbejárható. Ha a skadrini bejáratnál parkolunk le, akkor 3 km-es hajózással visznek fel a nagy vízeséshez. A városból minden egész órakor indul hajó felfelé, míg a vízeséstől mindig félkor indulnak a járatok vissza. Az 56-os főút hídjától gyalogosan és kerékpárral is megközelíthető a látványosság. A túraúton megtekinthető a régi vízerőmű, a vízenergia hasznosításával működő lenmosó, kovácsműhely és malom. Az 1900 méteres túraútvonalon a vízesést körüljárva lehet gyönyörködni a nemzeti park színes élővilágában, a vízmosásokban. A folyó jobb partján lévő lépcsősor mozgáskorlátozottak számára nehezen vehető igénybe, babakocsival viszont még igen. A bal parti lépcsőkhöz akadálymentesített rámpa is készült. Ha a lozovaci parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket. 

 

 

Hajójáratok:

Az egyes vízesések között 3 szakaszon közlekednek további hajójáratok, amelyek útvonala magába foglalja az egyes nevezetességek megtekintését 30 perces időtartamban.  

 

 

Vízesésekről:

A vízesések szintkülönbsége összesen 242 méter. Ezt több kis zúgón, valamint lépcsőzetesen elhelyezkedő zuhatagokon teszi meg. A zuhatagok kialakulásának egyszerű a magyarázata: a mészkőterületen keresztülhaladó folyó vize útközben sok kalciumot vesz föl, kalcium - hidrokarbonátban gazdag lesz. Amikor a zuhatagos szakaszhoz érkezik, a víz széndioxid - tartalma lecsökken és ennek következményeként kiválik belőle a kalcium - karbonát, vagyis a mészkő. A kiválást a növények tovább segítik, mivel környezetükben megváltozik a víz kémhatása. A mész lerakódik a már meglévő gátak tetején, tovább magasítva őket. Így egy napjainkban is zajló, önmagát gerjesztő folyamat játszódik le, miközben a gátak magassága fokozatosan növekszik, és közben egyre nagyobb zuhatagok jönnek létre. A mészkő rárakódik a növényzetre is, e miatt lyukacsos szerkezetű, laza összetételű lesz. 

 

 

Növény- és állatvilága:

A Krka Nemzeti Park növény- és állatvilága a változatos felszín, a nedves és a száraz területek váltakozása, az eltérő fényviszonyok miatt különlegesen gazdag. A Krka folyóban 18 halfaj él, közülük 10 endemikus, tehát a világon csak itt fordul elő ! A tavak nádassal borított részein és a mocsaras réteken sok kétéltű talált otthonra. A madárvilág számára is rendkívül kedvező természeti adottságok révén összesen 222 madárfaj él itt, a tavaszi és az őszi vándorlások idején jelentős pihenőhely. A Krka állatvilágában a denevérek is fontos szerepet játszanak, a Krka Nemzeti Park területén 18 alfajuk képviselteti magát, melyek nagy része Európában veszélyeztetett, vagy a kihalás fenyegeti. 

 

 

Krka park:

A nemzeti park környéke kulturális szempontból szintén gazdag. A régészeti leletek bizonyítják, hogy ezen a vidéken az őskortól éltek emberek. Több helyen tárták fel római és középkori építmények maradványait. A terület legértékesebb műemléke a Visovac szigeten található ferences templom és kolostor. A Skradinski buk mellett a múlt falusi életét bemutató múzeumot tekinthetjük meg; benne a használati tárgyak mellett egy működő vízimalmot, és egy korabeli mosógépet is láthatunk. A látogatáshoz hozzátartozik még, hogy vásárolhatunk helyi gazdálkodók termékeiből: sajtok, különféle pálinkák, gyümölcsök, termések közül lehet választani.