Megosztás

Kapcsolat

Telefon:
+36/30-722-4032, vagy +36/30-722-4031

E-mail:
nyaralas@horvat-holiday.hu

Elérhetőség:
8.00 - 16.00h-ig

Júniustól - Szeptemberig 0-24 h-ig.

Előfoglalási kedvezmény

Kiemelt szálláshelyek

Eladó - Vir szigeti emeleti panorámás 4 + 1 fős apartman

Eladó - Vir szigeti emeleti panorámás 4 + 1 fős apartman Kategória: Eladó
Típus: Apartman
Személyek száma: Max. 4fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 11nm

Vir szigeti apartman-1 (földszint sarki) 4+1 fős

Vir szigeti apartman-1 (földszint sarki) 4+1 fős Kategória: Kiadó
Típus: Apartman
Személyek száma: Max. 4+1 fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 12nm

Vir szigeti apartman-2 (földszint középső) 4+1 fős

Vir szigeti apartman-2 (földszint középső) 4+1 fős Kategória: Kiadó
Típus: Apartman
Személyek száma: max. 4+1 fő
Tengerpart távolság: 200m
Helységek száma: 3
Terasz: 12nm

Horvátország szálláskereső

Keresett kifejezés:
Kategória:

Típus:

Facebook

Google+

Vir sziget információ

Vir szigeti információk

 

A Vir sziget Horvátország területén fekszik, az Adriai-tengeren, Zadar várostól 24 km-re északnyugatra.

 • A sziget egy 390 m-es híddal kapcsolódik a szárazföldhöz, és csak egyetlen várossal rendelkezik, szintén Vir néven, 1608 lakossal (egy 2001-es felmérés szerint).
 • Horvátország 20., és Zadar régi 8. legnagyobb szigete.
 • Partszakasza 31,43 km hosszú.
 • Területe: 22,38 km2.
 • Hossza: 10,22 km.
 • A legszélesebb részén 4,25 km hosszú.
 • Legmagasabb pontja a 115m magas Barbenjak domb.

Vir a Horvát tengerpart közepén helyezkedik el. Horvátország legnépszerűbb idegenforgalmi régiója, természeti szépségeivel a legkiemelkedőbb turistaparadicsom. Dalmácia észak - nyugati részén található. Vir egy kis sziget, melyet híd köt össze a szárazfölddel, és több mint 31km-es homokos, kavicsos, sziklás partok találhatóak, melyek mindegyike ingyenesen vehető igénybe.

Sziget egyharmadát természetvédelmi terület, és az itt található sziklás partvonal jellemzi, mely igazi paradicsom a búvárkodás szerelmeseinek. A szigeten nincsenek szállodák, így a nyaralók, csak Apartmanokat, magánházakat, panziókat bérelhetnek.

A sziget optimális fekvése miatt, mediterrán éghajlatának köszönhetően már az előszezonban, és az utószezonban is kiváló az idő a strandolásra, és napozásra is. 

 

 

Vir sziget története:

Vir sziget első lakói illír telepesek voltak. Csupán a XI. században említik először a szigetet. A Nini horvát királyság területe volt. A legrégebbi emlékek a Szent György illetve a Szent Miklós templomok. A XII. századtól a velencei uralom következett. A Kastelina a XV. században épült, amikor a bizánci birodalom ostrom alá vonta az Adriai-tengert. A velencei-török háborúk után a sziget teljesen kihalt. Az itt maradt néhány család szarvasmarha tenyésztéssel és szőlőműveléssel foglalkozott. A mezőgazdasági termelés egyre szélesebb teret nyert magának. Vir újabb hanyatlása a XX. században következett be, amikor lakosság elvándorolt Amerikába. A sziget teljes elnéptelenedését a Vir híd megépítése akadályozta meg. A híddal Vir sziget eggyé vált a szárazfölddel. A helyiek csak az Élet hídjának hívják a Vir hidat.

 

 

Vir sziget jelentése:

A sziget neve egy volt dalmáciai tájszóból, az ueru szóból származik, ami magyarul legelőt jelent.

 

 

Vir szigetről:

A nyári időszakban a sziget túlnépesedik a sok turista és a sziget mérete miatt. Rengeteg magántulajdonú üdülőház van a szigeten. Mindazonáltal az év többi részében Vir egy barátságos és csendes sziget és a lakatlan területeken mediterrán jellegű a táj és a vízpart. Nagyon jó az infrastruktúrája, mivel minden évben kielégíti a nyári szezonban a turisták igényeit. A turisták által északon felfedezett vörös sziklák gyönyörű látványt nyújtanak és a sziget egyik csücskénél egy bástya is található. A szigetet körülvevő Adriai - tengernek elég változatos az élővilága: található a sós vízben például tengerisün, tengeri uborka, rák, különböző halak és növények. A sziget egyetlen kapcsolata a szárazfölddel egy híd.

A szigeten gyönyörű strandok találhatók, nem érintet természete, homokos lagunák rendkívüli lehetőségeket adnak fürdésre vagy hajó kikötésére. Érdekességét a Školjić sziget teszi, ősfenyős erdővel és hosszú homokos strandjával, a híd mellet amellyel Vir sziget össze van kötve a száraz földel. A teljes Vir-i turisztikai kínálat magántulajdonból áll: családi panziók, bérelhető szobák, apartmanok vagy különálló házak sokszor saját kikötő hellyel. Vir egy hely ahol nincsenek szállodák és tömeg turizmus. Éttermek és kávézók hűvös teraszaival, konobák (dalmát csárdák), disko klub, valamint boltok, gyógyszertár, orvosi rendelő, posta, turisztikai hivatal, zöld piac és halbolt teszik gazdagabbá a kínálatot. Vir és lakósai szeretettel várják Önöket hogy együtt élvezzék Vir sziget hangulatát. A központi fekvése végett a Horvát Adrián, Vir egy ideális pont kirándulások érelmében mint a Nemzeti parkok: "Paklenica" gyönyörű vidékeivel. "Kornati" kb. 200 kisebb és nagyobb szigeteivel, "Krka vízesései" és "Plitvicei tavak". A közelben az ókori "Nin"-i királyváros található és a 3000 éves Zadar történelmi óvárosával. Valahány Vir szigeti strandon, mint a "Sapavac" strand a "Kaštelina" venécia -i vár (16.-ik századi.) Mellett, peloid -i sár található amely a reumatikus betegségekre alkalmas. Vir szigeti lakosság a turizmus mellet még tengerészettel, halászattal, mezőgazdasággal és tenyésztéssel foglalkoznak.

 

 

Vir települései:

Vir a zadari szigetvilághoz tartozó 300 sziget egyike. Legnagyobb települései Vir, Lozice, Slatina, és Torovi.

 

 

Tájegységek:

A sziget tájképére főleg a sziklák, a szőlőültetvények, és az olaj- és fügefák jellemzőek. A sziget három dombja közül a legmagasabb a Barbenjak, 116 méter magas. A kavicsos strandok mellett több homokos part is található itt. Előnyös elhelyezkedésének köszönhetően gyorsan el lehet jutni innen népszerű horvátországi kirándulási helyszínekre: Vir négy nemzeti parkhoz is közel van, ezek a Paklenica, a Kornati, Plitvicei tavak, és a Krka vízesés, és Zadartól is mindössze 25 km-re található. A sziget a Viri Nyári Fesztiválról is híres.A sziget északnyugati része elég gyéren lakott, sziklás, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. Vir keleti részén alakult ki a turizmus. Itt található a legtöbb apartman és strand.

 

 

Vir sziget látnivalói:

 • Kastella: Az erőd a XVI. század elején épült a velencei uralom alatt amikor a törökök megjelentek a térségben. A törökök közel 200 évig hódítottak itt. 1502-ben Nin elesett. Hogy Velence megerősítse a térséget, egy erődöt emelt a Vir szigetre. A erőd oldalán a mai napig jól felfedezhetők az akkori uralkodó családok jelképei. A szabályos formájú erőd több réteg falból épült fel. Egész Vir és Nin lakossága ide menekült egy esetleges támadás esetén. Ma egy misztikus látványosság a Kastella. Helyileg a Sapavac - öbölnél található a rom. A központi strandtól gyalog a part mentén sétálva kb. 20 perc, kerékpárral aszfaltúton kb. 15 perc, autóval pedig kb. 5 perc távolságra található. Az erődtől tovább haladva fürdésre alkalmas sekély vizű homokos strandot találunk, melynek közelében egy kis erdő húzódik.
 • Sapavac - öböl: nemcsak a Kastella romról híres. Itt található egy nagy kemping, egy jól felszerelt strand, továbbá egy gyógyterápiás iszapmező is. A gyógyiszapot elsősorban reumatikus és bőrbetegségekre javasolják, de nyugtató hatása miatt, emésztési problémákra is kiváló.
 • Laterna világítótorony: a Vir sziget keleti oldalán található, csak a nyugati partszakaszon. Akik szeretik a különleges építményeket, azoknak javasoljuk, béreljenek egy biciklit és tekerjenek el ide. A hely érdekessége, hogy a Világítótoronyban egy luxus apartman is helyet kapott. Egy tökéletes nyaralási program, ha végigtekerjük a Kastella - Laterna útvonalat.
 • Vörös sziklák. Mivel a sziget ezen része elég gyéren lakott, így ide is vagy biciklivel, vagy autóval tudunk eljutni. Ha fel akarjuk fedezni a vörös partszakaszt, akkor strandcuccot is vigyünk magunkkal, mert itt egy homokos strand is található. A sziget északi partszakaszát az állandó szél és hullámzás formálja. A természeti erők munkája alakította ki azt a 20 méter magas sziklafalat is, amelynek tövében ez a homokos öböl bújik meg. Kisgyermekes szülőknek és a búvárkodás kedvelőinek is ajánljuk. A sziget vége felé vezető aszfalt úton, Lozice falu után kell lekanyarodni jobbra, egy földúton. Pár száz méter után elérünk a sziget széléhez. A dombról lesétálhatsz az öbölbe, a partra.
 • Keresztelő Szent János templom („Crkva sv. Ivana Krstitelja”): A templom téglalap alakú, román stílusú, szentélye pedig félköríves, a 13.-14. században épült.
 • Tengeri világító torony („Pomorski Svjetionik ”): Vir sziget délnyugati partján található, 1881-ben épült. 1944-ben a második világháború idején, német megszállás alatt a világítótorony megsemmisült. A háború után felújították és 1950-ben ismét üzembe helyezték. A világítótorony magassága 21 méter.

 

 

Vir szigeti hid („Virski most”):

1974-ben kezdték építeni és 1976-ban helyezték forgalomba. A híd hossza 378 méter, amely 9 beton pilléren fekszik. Megépítésé megkönnyítette a nyaralók számára a szigetre történő látogatást. A híd környékén lévő csodálatos festői tájat mindenkinek ajánljuk figyelmébe.

Az erős nyári hőséget a Velebit felől fújó hűvös, mistral szél teszi elviselhetőbbé. A mistral nemcsak a hőséget teszi emberibbé, de számos, szeles vízi sportnak is kedvez. Vir egy szörf és vitorlás paradicsom. Nemcsak a kellemes hűsítő szellő, de Vir több tucat strandja miatt is vonzó.

 

 

Kirándulási lehetőségek: 

Mivel a horvát Adria központi helyén fekszik, így a Vir sziget ideális kiindulópont a dalmáciai kirándulásokhoz. Vir - től 15km-re fekszik Nin óhorvát királyi városa, valamint 24km-re Zadar, melynek óvárosa számtalan kultúrtörténeti emléket öriz. Az egykoron Dalmácia fővárosaként működő, akkori nevén Zára nevet viselő város műemlékei az UNESCO által a világörökség részeként kijelölt festői óvárosban találhatóak. Leghíresebb a 9. század elején épült a 27 méter magas kupolájú Szent Donát templom, mely a szakrális építészet legjellegzetesebb műemléke Horvátországban.

A szigetre vezető híd tőszomszédságában a fákkal sűrűn benőtt Skolic szigetecske hosszú homokos strandja csábít a sütkérezésre, fürdésre. Egyes strandjain reumatikus problémákra jótékony hatással bíró Peloid- i sár, - iszap található. Kiváló lehetőség a nemzeti parkok meglátogatása.

 

 

Nemzeti parkok a közelben:

 

Itt megtekintheted a Vir szigeti kiadó apartmanjainkat ! vir szigeti apartmanok