Horvátország Dalmáciai régió

Horvátország | Dalmácia 

 

Horvátország - Dalmácia

 

Dalmácia | Régió

  • ( horvátul: Dalmacija, olaszul: Dalmazia, latinul: Dalmatia ) Horvátország egyik régiója.
  • Területe közel 11 960 km2, Horvátország területének körülbelül 21%-a.
  • Lakossága a 2001. évi adatok alapján mintegy 855 000 fő, ami az ország lakosságának 20%-a. Népsűrűsége 71,5 fő/km2 (Horvátországé 78 fő/km2)

 

Horvátország | Dalmatia

  • Dalmácia hegyes vidék, amelyet szélesebb-keskenyebb völgyek szelnek át. Az Adriai-tenger felé általában meredeken ereszkedik le.
  • Hegyei túlnyomórészt mészkőből állnak, ezért legnagyobb része karszt természetű.
  • Északon a Velebit-hegység emelkedik, amelynek legmagasabb csúcsai a Vakanski, és a Sveto brdo .

 

Dalmácia | éghajlat

  • Mediterrán.
  • Az évi középhőmérséklet sok helyen meghaladja a 15 °C-ot. A nyár, amely májusban kezdődik, forró és nagyrészt száraz, télen a hó ritkán esik.
  • Az évi csapadékmennyiség közel 800 mm. Zivatarok egész évben előfordulnak.
  • Az uralkodó szélirány északnyugati, jelentősebb szelek a sirokkó, a bóra és a misztrál.
  • Természetes növénytakarója hasonló a mediterrán országokéhoz.
  • Állatvilága gazdag; a skorpiók gyakoriak, nem ritkák a kígyók és gyíkok sem.
  • A madarak közül jellemző a havasi sarlósfecske és a kék kövirigó, továbbá a számos sirály.

 

 

Dalmácia | mezőgazdaság | termények

  • Az olajbogyó, a szőlő, az árpa, a kukorica, a búza, a déligyümölcsök és a dohány.
  • A karsztjellegű vidéken sok a terméketlen talaj a mocsarak miatt is.
  • A legnagyobb területet a rétek foglalják el, azután az erdők - amelyekben jellemző az olajfa és szelídgesztenyefa -, a szántóföldek , szőlők és a kertek.
  • Legfontosabb termékei az olívaolaj, a déligyümölcsök és különösen a szőlő. Dalmácia évente közel egymillió hektoliter bort termel, amelyből nagy mennyiséget visznek ki, különösen Franciaországba, a bordeauxi borok készítéséhez.
  • A legjobb minőségű helyi boroknak tartják a rebenicói maraschinót (maraszkíno), a cattardi marzaminit, a ragusai malvásiait, az almissai és macarascai muskotályt és a lirsai borokat.
  • Jelentős a tengeri halászat, különösen a szigeteken.

 

Dalmácia | bányászat

  • Szinte jelentéktelen.
  • Barnakőszenet Dernisznél, a Monte Prominán nyernek, fontosabb a tengeri só lepárlása.
  • A legismertebb dalmát iparcikk a Zadar környékén készített marasquino; azonkívül készítenek durva posztót és a parti hajózásra meg tengeri halászatra alkalmas kétárbocos vitorlásokat.
  • A bevitel tárgyai az iparcikkek, a kivitelé: a bor, az olívaolaj, a füge, a hal, a hús és egyéb állati termékek.
  • Kikötői miatt Dalmáciában voltak egykor a Balkán-félsziget északi részének legvirágzóbb kereskedővárosai.