Horvátország Dalmáciai régió
Horvátország | Dalmácia
Dalmácia | Régió
- ( horvátul: Dalmacija, olaszul: Dalmazia, latinul: Dalmatia ) Horvátország egyik régiója.
- Területe közel 11 960 km2, Horvátország területének körülbelül 21%-a.
- Lakossága a 2001. évi adatok alapján mintegy 855 000 fő, ami az ország lakosságának 20%-a. Népsűrűsége 71,5 fő/km2 (Horvátországé 78 fő/km2)
Horvátország | Dalmatia
- Dalmácia hegyes vidék, amelyet szélesebb-keskenyebb völgyek szelnek át. Az Adriai-tenger felé általában meredeken ereszkedik le.
- Hegyei túlnyomórészt mészkőből állnak, ezért legnagyobb része karszt természetű.
- Északon a Velebit-hegység emelkedik, amelynek legmagasabb csúcsai a Vakanski, és a Sveto brdo .
Dalmácia | éghajlat
- Mediterrán.
- Az évi középhőmérséklet sok helyen meghaladja a 15 °C-ot. A nyár, amely májusban kezdődik, forró és nagyrészt száraz, télen a hó ritkán esik.
- Az évi csapadékmennyiség közel 800 mm. Zivatarok egész évben előfordulnak.
- Az uralkodó szélirány északnyugati, jelentősebb szelek a sirokkó, a bóra és a misztrál.
- Természetes növénytakarója hasonló a mediterrán országokéhoz.
- Állatvilága gazdag; a skorpiók gyakoriak, nem ritkák a kígyók és gyíkok sem.
- A madarak közül jellemző a havasi sarlósfecske és a kék kövirigó, továbbá a számos sirály.
Dalmácia | mezőgazdaság | termények
- Az olajbogyó, a szőlő, az árpa, a kukorica, a búza, a déligyümölcsök és a dohány.
- A karsztjellegű vidéken sok a terméketlen talaj a mocsarak miatt is.
- A legnagyobb területet a rétek foglalják el, azután az erdők - amelyekben jellemző az olajfa és szelídgesztenyefa -, a szántóföldek , szőlők és a kertek.
- Legfontosabb termékei az olívaolaj, a déligyümölcsök és különösen a szőlő. Dalmácia évente közel egymillió hektoliter bort termel, amelyből nagy mennyiséget visznek ki, különösen Franciaországba, a bordeauxi borok készítéséhez.
- A legjobb minőségű helyi boroknak tartják a rebenicói maraschinót (maraszkíno), a cattardi marzaminit, a ragusai malvásiait, az almissai és macarascai muskotályt és a lirsai borokat.
- Jelentős a tengeri halászat, különösen a szigeteken.
Dalmácia | bányászat
- Szinte jelentéktelen.
- Barnakőszenet Dernisznél, a Monte Prominán nyernek, fontosabb a tengeri só lepárlása.
- A legismertebb dalmát iparcikk a Zadar környékén készített marasquino; azonkívül készítenek durva posztót és a parti hajózásra meg tengeri halászatra alkalmas kétárbocos vitorlásokat.
- A bevitel tárgyai az iparcikkek, a kivitelé: a bor, az olívaolaj, a füge, a hal, a hús és egyéb állati termékek.
- Kikötői miatt Dalmáciában voltak egykor a Balkán-félsziget északi részének legvirágzóbb kereskedővárosai.
Megosztás
Kapcsolat
Telefon:
Horvátországi szállás kiadás:
06-30-722-4032
E-mail:
nyaralas@horvat-holiday.hu
Horvátországi ingatlan adás-vétel:
+36/30-722-4031
E-mail:
nyaralas@horvat-holiday.hu